De Poorters

Door uw lidmaatschap helpt u onze stichting bij haar werkzaamheden en helpt u de schitterende kunstschatten van Venetië te behouden. Tevens krijgt u als lid het Nieuwsbulletin van de Vereniging, een Jaarkroniek en uitnodigingen voor lezingen en een ledendag. Ook kunt u deelnemen aan Venetiëreizen voor leden .

Als u lid wilt worden of uw interesse kenbaar wilt maken, vult u dan het formulier rechts in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

Inloggen

Voor vertrouwelijke informatie - ledenlijst e.d. - kunt u inloggen met uw individuele poortercode. Deze code staat vermeld op alle brieven die u van ons ontvangt. Indien u uw code niet meer weet kunt u de code opvragen per email.


Archief ALV

ALV 2015

Jaarlijkse algemene ledenvergadering

De 41ste Algemene Ledenvergadering 2015 met aansluitende ledendag zal gehouden worden op

zaterdag 18 april in De Haagsche Kluis in Den Haag.

Binnenkort ontvangt u de uitnodiging hiervoor. Op het programma staat een bezoek aan het Mauritshuis met de recentelijk gerestaureerde schilderingen van de Venetiaan Antonio Pellegrini.

Illustratie

Foto: artdaily.com


De 41ste Algemene Ledenvergadering heeft plaats op zaterdag 18 april in de Tuinzaal van de De Haagsche Kluis, Plein 20, te Den Haag. Van harte nodig ik u allen uit voor deze bijeenkomst – niet alleen de trouwe ALV-bezoekers, maar in het bijzonder ook degenen onder u die zich wellicht meer “donateur” dan “verenigingslid” voelen. Komt u eens kennismaken met anderen waarvan u weet dat zij met u al minstens één belangstelling delen!

Tijdens de vergadering staat een erelidmaatschap geagendeerd! Minder heugelijk is het feit dat het bestuur afscheid moeten nemen van Marianne de Vries Robbé. Haar laatste termijn zit helaas erop! Gelukkig is zij bereid actief te blijven in de Evenementencommissie en dat is voor ons zeer waardevol. Een vervanger hebben wij nog niet. Schroomt u niet zelf iemand voor te dragen voor een bestuursfunctie, of wellicht wilt u zelf, op een geschikt moment en met een bij u passend takenpakket, actief worden in het verenigingsbestuur.

In de Jaarkroniek leest u meer over deze rijksmonumentale vergaderlocatie, De Haagsche Kluis, waar ook het eerste deel van de Ledendag plaats heeft. In het restaurant zullen wij lunchen. Daarna zal Jeanne van der Stappen een korte lezing geven over de Addoloratakapel; een belangrijke restauratiefase is nu immers afgerond. Zij heeft de kapel zo vaak, maar vooral ook tijdens de restauratie bezocht. Aansluitend zal Luigi De Mas ons een indruk geven van het vele andere werk dat al is verricht dankzij onze vereniging.

Beide sprekers kunnen nu gebruik maken van prachtige nieuwe foto’s uit de kerk, waarvan wij u graag op deze wijze een mooie selectie laten zien. Deze zijn in november gemaakt door een professionele fotograaf en met dit beeldmateriaal hopen wij de boodschap van de Poorters en de Stichting Nederlands Venetië Comité nog beter te kunnen overbrengen.

Na de lezingen gaan wij op excursie naar het Mauritshuis. Wij worden daar rondgeleid door onze voormalige voorzitter Marion Bolten en onze secretaris Alette Fleischer. De locatie is niet voor niets gekozen: afgelopen jaar zijn belangrijke werken van de Venetiaanse schilder Antonio Pellegrini gerestaureerd. Ook de lopende tentoonstelling met werken uit de New Yorkse Frick Collection is een bezoek waard.

Hartelijk dank voor uw lidmaatschap en graag tot ziens op 18 april!

Namens het Bestuur

Iris Contant
Voorzitter


.

ALV 2014

Jaarlijkse algemene ledenvergadering

Illustratie

(Foto: Iris Contant, 17 januari 2014)

De 40ste Algemene Ledenvergadering 2014 met aansluitende ledendag zal gehouden worden op

zaterdag 12 april
in het
Openluchtmuseum in Arnhem

.

Het Nederlands Openluchtmuseum ligt in een prachtig park aan de rand van Arnhem. Het bewaart monumenten en gebruiksobjecten, klederdrachten en oude landbouwgewassen, fruitbomen en kruidensoorten. Met de historische tram kunt u comfortabel een rondje rijden, of uitstappen bij een van de haltes. U komt ogen te kort. Veel vrijwilligers “bewonen” de huisjes en vertellen over wonen en werken in een vervlogen tijd. In het Zaanse dorpje vindt u een bakkerij en een aardig winkeltje. Er wordt ook een eigen bier gebrouwen. Voor een impressie en het programma van 12 april kunt u het beste even kijken op http://www.openluchtmuseum.nl

10.30 uur: Ontvangst met koffie/thee voor de Algemene Ledenvergadering in de Hoeferzaal, na binnenkomst rechts
11.00 uur Algemene Ledenvergadering in de Hoeferzaal

Ledendag 2014 in Arnhem

12.30 uur: Lunch in de Hoeferzaal
13.30 uur: Rondleiding door het Nederlands Openluchtmuseum door Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, en een andere gids.
15.00 uur: einde rondleiding en tijd om op eigen gelegenheid het museum verder te verkennen.

Aanmelden en kosten

Aanmelden uiterlijk 22 maart via e-mail of post (zie contact onderaan). De bijdrage in de kosten van ALV en Ledendag bedraagt € 35,- per persoon. Dit maakt u over op IBAN-rekeningnummer NL81 INGB 0003 9565 50 t.n.v. De Poorters van Venetië, Rotterdam.
De entree voor het museum van € 15,70 betaalt u zelf aan de kassa. Vergeet u niet uw Museumkaart! Daarmee is de entree gratis en hoeft u niet langs het kassagebouwtje. U kunt aan de kassa ook een nieuwe Museumkaart kopen.

Wilt u alleen de ALV bezoeken en niet naar de Ledendag? Dan verzoeken wij u om een bijdrage in de kosten van € 15,00, over te maken op: zie hiervoor.

Bereikbaarheid

Met trein en bus vanaf NS Station Arnhem:
Stadsbus 3 richting Burgers' Zoo - uitstaphalte Openluchtmuseum, dit is ca. 5 minuten lopen van de hoofdingang. De bus stopt hier 4x per uur. De bus rijdt eerst langs Burgers Zoo en komt op de terugweg langs de halte Openluchtmuseum.
Lijn 8 richting Arnhem Presikhaaf. Deze stopt 2x per uur bij de oude halte Openluchtmuseum Zuid.
Lijn 400 (weekend 1x/uur) - uitstaphalte Openluchtmuseum. U loopt in ca. 5 minuten naar de hoofdingang.

Met de auto:
Het Nederlands Openluchtmuseum ligt in Arnhem-Noord nabij de A12/knooppunt Waterberg (afrit 26). Volg vanaf alle omringende (snel)wegen de ANWB-borden Arnhem-Noord (Openluchtmuseum/Burgers’ Zoo).
Het adres is Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

Jaarlijkse Algemene ledenvergadering 2013

Illustratie

Algemene Ledenvergadering en, aansluitend, Ledendag

Datum: vrijdag 26 april 2013
Locatie: gebouw Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed,
Smallepad 5,
3811 MG Amersfoort.

Programma:
ALV: ontvangst vanaf 10.30 uur en vergadering van 11.00 tot 12.00 uur.
Ledendag: cultureel programma met lunch vanaf 12.00 tot 16.30 uur.

Aan de ALV mogen uitsluitend leden deelnemen, de vergadering is voor hen vrij toegankelijk.


Illustratie

Het in 2009 opgeleverde Rijksdienstgebouw van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg staat met zijn glazen vliesgevel naar de stad gekeerd, vlak bij de Koppelpoort, Amersfoorts oude weg- en waterpoort. De gedachte aan de plaats van de oude stadsmuur en de bijbehorende verdedigingswerken heeft de architect in de glazen gevel verwerkt door deze te laten knikken en hellen. Door de hellingshoek van het glas weerspiegelt dit de wolkenlucht – een idee dat de Spanjaard haalde uit de Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw.
Wie van Venetië houdt, zal ook van het mooie oude Amersfoort met zijn bruggen en grachten genieten!

Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering 2012

Zaterdag 21 april in Alkmaar

De locatie was weer heel bijzonder, het historische 'Hof van Sonoy', gelegen aan de Gedempte Nieuwesloot, in het hart van historisch Alkmaar.

Bedankt Marion Bolten. Welkom Iris Contant

Zoals gebruikelijk werd in de voormiddag de statutaire ledenvergadering gehouden waarin we afscheid namen van de voorzitter Marion Bolten en Iris Contant als nieuwe voorzitter verwelkomden.

Illustratie

Illustratie Illustratie


Illustratie


In de pauze brachten we een bezoek aan de Grote of Sint Laurenskerk met deskundige uitleg van Marion Bolten over de tussen 1516 en 1519 geschilderde afbeelding van het Laatste Oordeel, verdeeld over 9 vakken met een totaal oppervlak van 110 m² op de eikenhouten planken van het gewelf.

De ontwerpen zijn van Jacob Cornelisz. van Oostsanen die zelf de hoofdpersonen en de grote figuren heeft geschilderd.

De restauraties van de gewelfschilderingen en het houtwerk - uitgevoerd door de Utrechtse firma Haakma Wagenaar en Van de Brink - heeft 8 jaar geduurd. Alle planken zijn uitgenomen en na restauratie herplaatst.

Op 8 oktober 2011 (de dag waarop elk jaar het ontzet van Alkmaar in 1573 wordt gevierd: Alcmaria Victrix) werd het werk officieel onthuld door Hare Majesteit de Koningin.


Madzy Holl had gezorgd voor een aangename verrassing: een concert - Buxtehude, Mozart en Bach - op het grote orgel van Jacobus Hagerbeer uit 1645.


Illustratie

Na de lunch hebben een twintigtal aanwezigen een rondleiding gevolgd door het historisch hart van Alkmaar.

Foto's: Leo van der StappenFotoreportage Arnold van Lindert

Illustratie

Machteld van Suchtelen wordt opgenomen in het Libro d'Oro

Illustratie

Verslag van de secretaris

Illustratie Illustratie

Adieu Marion. Welkom Iris

Illustratie

Aandachtig publiek

Illustratie

Het bestuur met de gaande voorzitter...

Illustratie

...en met de komende

Illustratie Illustratie

Luigi... even bijkomen tijdens het orgelconcert in de Grote Sint LaurenskerkAlgemene ledenvergadering 2011

Datum en tijdstip: zaterdag 16 april 2011. Ontvangst vanaf 10.30 uur.
Plaats: Tuinzaal van IJssalon Talamini, Brink 107, Deventer.

Het dagprogramma omvat de statutaire ledenvergadering van 11.00 uur tot 12.00 uur, met aansluitend een gezellige lunch met wijn en Venetiaans ijsdessert.

Om 14.00 uur volgt een lezing over de geschiedenis van het Venetiaanse ijs en van de emigrantenfamilies uit de regio Veneto, die het over de wereld hebben verspreid.
Spreker is onze penningmeester Luigi De Mas, die als kleine jongen met zijn ouders naar Nederland emigreerde, alwaar in Alkmaar IJssalon Venezia werd geopend. De zitting van deze ledenvergadering in IJssalon Talamini is dan ook niet toevallig.

Talamini Deventer is naar men zegt de grootste ijssalon van de wereld. Het is een 120 meter lange pijpenla van achter elkaar liggende panden, die door de Italiaanse bouwmeester Eduardo Gellner in een ultiem lusthof is herschapen en van de Brink tot de Grote Overstraat loopt, onderweg enkele bekoorlijke tuinen passerend, aldus de website van Talamini.

Vanaf ca. 14.45 uur volgt voor de liefhebbers nog een wandeling door de historische Hanzestad Deventer, met om ongeveer 16.00 uur afsluiting met thee of drankje.

Fotoverslag van Arnold van Lindert

Illustratie

Aandachtig publiek.

Illustratie

Voorzitter Marion Bolten overhandigt het afscheidsgeschenk aan secretaris Fleur Brom.

Illustratie IllustratieDankwoord Ruud Booker, bestuurslid en toespraak Bernard Aikema, voorzitter Stichting.

Illustratie Illustratie

<

Uitleg evenementen door Marianne de Vries Robbé en welkom aan Alette Fleischer, nieuwe secretaris.

Illustratie

Lezing van de penningmeester, Luigi de Mas.