Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Gevelreis

Impressie door Ida Bunte

De zon schijnt als we ‘s morgens naar “onze” kerk wandelen “a giungersi in una breve ceremonia per marcare la restaurazione della facciata della Chiesa di San Zaccaria”.

Na een kwartier lopen we onder de lunetta van het Venetiaans-gothische toegangspoortje door, naar de campo San Zaccaria.

En daar ontvouwt zich de oogverblindende schoonheid van Mauro Codussi, de gerestaureerde façade. Bijna drie jaar hebben Italiaanse vaklieden hier aan gewerkt.
De basreliëfs zijn zachtroze gekleurd en het gevelbeeld van Alessandro Vittoria is van vuilgrijs veranderd in schitterend wit. Iedereen is vol lof over de metamorfose die de facciata heeft ondergaan.

kerk 1 kerk 2

De portone staat open. We worden verwacht. De kerk is vol met genodigden, belangstellenden en parochianen.

seno marion

Pastoor Seno heet ons welkom in zijn kerk en betuigt zijn dank.
De voorzitter van onze vereniging “De Poorters”, drs. Marion Bolten, vertelt hoe het allemaal zo gekomen is dat wij hier nu samen zijn.
Professor Bernard Aikema (voorzitter van de Stichting Nederlands Venetië comité) houdt een gloedvolle toespraak waarin hij uitleg geeft over de bijzondere positie die de San Zaccaria inneemt in Venetië.

Larry Lovett, voorzitter van onze Amerikaanse zusterorganisatie (Venetian Heritage) met wie wij de façade bekostigen, spreekt lovende woorden tot “De Poorters”.
Het laatste is restauratrice Emanuela Zuchetta aan de beurt. Zij geeft tot in detail uitleg hoe het restauratieproject is verlopen. Wij horen over de verschillende schoonmaaktechnieken en de moeilijkheden die zij ondervonden bij deze werkzaamheden.


orgel Als slot van deze feestelijke bijeenkomst bespeelt ons lid Gustav Leonhardt het orgel. Tussen de muziek van bekende componisten klinkt daar opeens een vrolijk oud Nederlands liedje. Buiten op het plein in de warme zon brengen we een brindisi, een toast uit, wij klinken op de gerestaureerde bellissima facciata.

ida 2 Alles wat belangrijk is wordt in Italië gevierd met een maaltijd. En dan natuurlijk het liefst in de tuin van een ristorante, onder het gebladerte van wijnranken en klimop.We gaan daarom gezamenlijk de lunch gebruiken in “Al Giardinetto da Severino”.
Lange gedekte tafels, wijn en water, heerlijk eten en vrolijke Poorters met hun aanhang.

Alla Salute!

Foto's: Leo van der Stappen